Hvor Kommer Skikken Med Juletre Fra?

Skikken med å pynte juletre stammer, som du kanskje allerede vet, fra Tyskland, hvor den oppstod på 1500-tallet. I begynnelsen ble juletrærne pyntet på offentlig sted med søtsaker og epler av håndverker- og kjøpmannslaug, og på 13. dag jul fikk barna deres plukke av pynten.

hva var skikken i julen?

Skikken bredte seg fra velstående hjem i byene, men først fra omkring 1870–1880-årene kan man si den var allmenn. I dag er det også vanlig med opplyste juletrær i hager og på offentlige steder.

hva er et juletre?

Av Mats Linder. Overdådig dekorert juletre hos en person som samler på julekuler. Av Mats Linder. Et juletre er et tre, oftest nåletre, som pyntes til jul. Juletrær settes vanligvis opp inne, men settes også opp ute på torg og andre offentlige steder.

hvor mange juletrær er i Norge?

I dag kommer alle treslagene som dyrkes til juletrær i Norge fra furufamilien. Hvert år tas det inn hele 1,9 millioner juletrær i norske hjem, og i Europa som helhet forbrukes rundt 60 millioner juletrær. Stadig flere foretrekker edelgran framfor vanlig gran; andelen edelgran har økt fra 10 prosent i 1998 til 50–60 prosent i dag.

hva er juletrær i kirker?

Det ble også vanlig med juletrær som dekorasjon i kirkene. Tyske embetsmannsfamilier som slo seg ned i København omkring 1810 tok med seg tradisjonen til Danmark. Derfra spredte skikken seg til Norge, men før 1850 forekom det sjelden hos andre enn godseiere på landet og i byenes embetsmannsmiljøer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.