Hva Er Alf Prøysen Kjent For?

Prøysen skrev en rekke fortellinger for barn, og mest suksessrike var radio- og bokserien om Teskjekjerringa. Serien startet med Kjerringa som ble så lita som ei teskje i 1957, og nye bøker fulgte i 1960, 1965 og 1967, alle utgitt i mange opplag, illustrert blant annet av Borghild Rud og Bjørn Berg.

Hva handler Julekveldsvisa om?

«Julekveldsvisa» handler om ei mor som forbereder julen. Hun samler barna ved vinduet. De skal se etter den vakre julestjerna. Noe av dette gjorde også Prøysen-familien.

Hvilken dialekt snakket Alf Prøysen?

Det er en vanlig oppfatning at Alf Prøysen har spilt en viktig rolle for norsk språkutvikling etter den andre verdenskrig ved at han skapte et uttrykksfullt litterært språk med utgangspunkt i ringsakerdialekten og på den måten var med på å heve statusen til talemålene på det indre Østlandet og til norske dialekter mer

Hvilke fortellinger har Alf Prøysen laget?

Prosa (et utvalg)

 • Dørstokken heme, fortellinger, 1945.
 • Trost i taklampa, roman, 1950.
 • Kjærlighet på rundpinne, stubber, 1956.
 • Kjerringa som ble så lita som ei teskje, fortellinger, 1957.
 • Muntre minner fra Hedemarken, fortellinger, 1959.
 • Teskjekjerringa på nye eventyr, 1960.
 • Den grønne votten, fortellinger, 1964.
 • Hvem var Alf Prøysen og hvor var han født?

  Alf Prøysen (født Alf Olafsen 23. juli 1914 på Rudshøgda i Ringsaker, død 23. november 1970 i Oslo) var en av de mest populære forfattere og visesangere i etterkrigstida. Han huskes særlig for sin barnelitteratur, men skrev også for voksne både i romanform og for teateret.

  Hvor kommer Alf Prøysen fra?

  Alf Prøysen, den gang Alf Olafsen, ble født 23. juli 1914 på husmannsplassen Prøysen i Ringsaker. Foreldrene var Julie Mathiasdatter og Olaf Andreassen.

  See also:  Hvor Mye Er 1 Spiseskje I Ml?

  Hva kjennetegner hedmarksdialekt?

  Store variasjoner i bevaring, reduksjon eller bortfall av endinger i substantiv- og verbbøying. I mjøsbygdene får enkelte verb kun en form, som å kaste – kaste – kaste – har kaste. Hæn for både han og hun på Finnskogen, muligens en etterlevning fra finsk som ikke skiller mellom kjønn.

  Hvor skrev Alf Prøysen Julekveldsvisa?

  I løpet av krigen ble det i alt tre revyer, og til den siste revyen skrev Prøysen en vise om de som sto aller nederst på rangstigen på denne landbruksskolen; lærlingene. Til denne «Lærlingevisa» ville Prøysen at Høyland skulle lage en ny melodi. Det ble melodien til Julekveldsvisa.

  Hvem spilte Teskjekjerringa?

  Birgitta Andersson og Carl-Gustaf Lindstedt fra Sveriges Televisions julekalender «Teskedsgumman» i 1967.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.