Hvordan Er En Muskel Bygd Opp?

Musklene er bygd opp av muskelceller (muskelfibrer) og bindevev. Tykkelsen på fibrene varierer fra i hvilken muskel de er på kroppen, til hvor godt dem er trent. En muskelfiber inneholder mange langsgående myofibriller, som igjen er bygd opp av to typer tynne proteintråder, myosin og aktin.

hvor lang er en muskel?

Den enkelte muskel er bygd opp av bunter av lange celler (ofte like lange som muskelen selv, noen opptil cirka 50 cm) som vi kaller muskelfibrer, vanligvis under 0,1 mm i tverrmål. Noen muskler er ganske små, helt ned til 1–2 cm (for eksempel ørebensmuskler). Muskelcellene har mange kjerner.

hva er muskelceller?

Muskelcellene har mange cellekjerner, i motsetning til andre celler i kroppen som oftest kun har en kjerne. Inni hver muskel er muskelcellene samlet i bunter, og mange bunter bygger opp en muskel. Det er inni muskelcellene sammentrekningen (kontraksjonen) skjer, og det er her de viktige proteinene actin og myosin kommer inn i bildet.

hva er musklenes oppbygning?

Musklenes oppbygning For å forstå musklenes evne til å vokse og til å trekke seg sammen er det viktig å vite litt om oppbygningen. En muskel er bygget opp av mange muskelfibre. Disse fibrene er store og lange celler som arbeider sammen om å trekke muskelen sammen.

hva er muskelceller i fosterlivet?

‘Muskelfiber’ og ‘muskelcelle’ brukes ofte synonymt, men i fosterlivet er hver muskelfiber sammensatt av flere muskelceller (myocytter). Hver separate muskelfiber inneholder bunter av de enda tynnere myofibriller som ligger på langs i cellene og fyller dem slik at kjernene blir trengt ut mot celleoverflaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.