Hvordan Unngå Å Bli Truffet Av Lyn?

Det tryggeste sted man kan oppholde seg er i en bil. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken. Det smeller selvsagt kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt. Også i et fly er du trygg.

Hva er sjansen for å bli truffet av lynet?

Oddsen for å bli truffet av lyn i løpet av livet er ca. 1:15000. Sjansen for å ikke overleve etter å ha bli truffet av lyn er ca. 10%.

Hvordan blir man truffet av lyn?

Lynet kan slå ned ved siden av deg

Når lynet treffer ved siden av deg, enten i bakken eller i for eksempel et tre, vil du likevel få strøm i deg. Det kan skyte deg bakover, noe som kan være livsfarlig, særlig hvis du befinner deg i en båt eller ved en skrent.

Hva skal man ikke gjøre når det lyner?

Forholdsregler ved tordenvær:

  1. Søk ly innendørs hvis mulig.
  2. Trekk ut støpselet til elektriske apparater, TV-kabler, telefon- og bredbåndskabler.
  3. Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner.
  4. Hold deg i bilen dersom du er ute og kjører.
  5. Unngå å fylle drivstoff på bil eller båt.

Skal man lukke vinduene når det lyner?

Er du inne anbefaler brannvernforeningen at du holder deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner. – Og så må du trekke ut stikkontakter. Det er heller ikke anbefalt å bruke elektriske apparater, sier Johansen. Du bør også være ekstra oppmerksom etter at tordenværet har passert.

Hva skjer når lyn treffer menneske?

Hvis lynet slår ned i nærheten, vil strømmen som sprer seg i bakken gi spenningsforskjellen i to føtter som står spredt. Benene vil da være en kortslutning av kretsen og gir en strømgjennomgang i kroppen, sier forsker Frank Dahlslett i Sintef Energi.

See also:  Hvor Mange Gram Er En Snusboks?

Hva skjer når du blir slått ned av lynet?

Strøm fra lynet som går inn i kroppen, kan gi indre skader, spesielt nerveskader og hjerterytmeforstyrrelser. – Ved hjertestans er det viktig å komme raskt i gang med hjerte-lunge-redning. Begynner hjertet å slå igjen, kan kroppen være helt uskadet ellers, sier Nordgaard.

Hvor er man trygg når det lyner?

Innendørs er det svært liten risiko for å bli skadet av lyn, men det aller tryggeste er å sitte et sted hvor du har sammenhengende metall på alle sider rundt deg. Det kan være for eksempel en bil, et tog eller inne i en metallbåt. Hvis lynet slår ned mens du er på et slikt sted vil det nok oppleves som skremmende.

Er det farlig å sitte ved vinduet når det lyner?

– Glasset kan eksplodere når lynet slår ned, derfor bør man ikke oppholde seg ved vinduet, sier Frank Dahlslett. Du bør heller ikke oppholde deg i døråpninger.

Hvor farlig er lyn?

– Lynnedslag kan være farlig nok til å ta liv, forteller Granerød. Han forteller at lyn om vinteren er farligere enn lyn om sommeren. Det er fordi skyene med tordenvær ligger lavere om vinteren og mer av energien i lynet treffer bakken. En gylden regel er å ikke oppsøke tordenvær, fordi det kan være farlig.

Kan lynet slå ned i TV?

Koble ut TV og bruk mobil

Elektroniske apparater kan faktisk bli skadet uten at lynet slår direkte ned hos deg, skriver Sintef. Nedslag i overordnet strømnett kan nemlig lage såkalte overspenninger som følger strømnettet inn til boligen din. Derfor kan elektriske apparater med fordel frakobles, for eksempel TV-en.

See also:  Hvor Lenge Kan Ribbe Ligge I Kjøleskap?

Er det farlig å dusje når det tordner?

Bading og dusjing

Er det noe feil med elanlegget i huset, kan du få støt mens du dusjer eller bader. Men med dagens regelverk og elektriske anlegg skal det ikke være noe fare forbundet med å dusje eller bade inne under lyn- og tordenvær, sier Rygh Pedersen.

Hva skal man dra ut når det tordner?

– Vi anbefaler folk å trekke ut kontakten til elektriske artikler når det lyner og tordner, bekrefter Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. Gjør du det, er du nemlig helt sikker på at de ikke blir ødelagt av eventuelle lynnedslag.

Hvorfor treffer lynet det høyeste punktet?

Som regel er det noe i terrenget som stikker høyere opp enn oss, og lynet søker det høyeste punktet. Men mange er blitt skadet av å stå i nærheten av der lynet slår ned. Strømmen sprer seg ut i bakken, særlig hvis det er vått, og de som er i nærheten kan få strømmen gjennom seg.

Kan lynet slå ned i mobilen?

Med en varm sommer følger det mye lyn- og tordenvær. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

Er det farlig å snakke i mobiltelefon når det lyner?

I 2015 konkluderte SINTEF-forskere med at bruk av mobiltelefon er trygt i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader (også kalt powerbank) i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.