Hva Er Forskjellen Mellom Kirsebær Og Moreller?

Kirsebær er en betegnelse for disse to hovegruppene, søtkirsebær og surkirsebær. Søtkirsebær er det som vanligvis blir kalt moreller her til lands, mens surkirsebær er det vi kaller kirsebær. Saftige, søte og velsmakende moreller er et sikkert sommertegn!

Er Morell en frukt?

Moreller er steinfrukt og i slekt med plommer. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær. Moreller er steinfrukt og i slekt med plommer.

Hva heter Morell på engelsk?

Morell
Vitenskapelig(e) navn: Prunus avium (L.) L.
Norsk(e) navn: morell, søtkirsebær, fuglebær
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter

Skal moreller i kjøleskap?

Moreller oppbevares best i kjøleskap, ved 2–4 grader. Holdbarheten er kort. Bærene bør ikke bli utsatt for store temperatursvingninger, da dette fremskynder modningen.

Er moreller giftige?

Kirsebær/moreller

Kirsebæret er i samme familie som plomme, aprikos og fersken, og alle inneholder giftstoffer i frøet og stilken. Om du knuser, biter over eller får en sprekk i frøet vil den gi ut hydrogen cyanide, også kjent som blåsyre.

Hvor sunt er moreller?

Gode vitaminer

En porsjon med moreller er en god kilde til vitaminer som A og C, og jern, fosfor, kalsium og kostfiber. Sammenlignet med jordbær og blåbær har moreller det høyere innhold av betakaroten, ifølge Matvaretabellen.no.

Hvor høyt blir morelltre?

Disse blir ikke like store som trærne som gir søtkirsebær, men når som oftest en høyde på rundt 4–10 meter.

Når kommer morellene?

– Mesteparten av morellene kommer i salg fra 20. juli og en måneds tid framover.

See also:  Hvorfor Sier Man Prosit Når Noen Nyser?

Hvilken jord til morelltre?

Ha en potte med jord i, gjerne sandblandet jord.

Når blomstrer morelltre?

Søtkirsebær eller moreller som de også blir kalt, kan trives på nær sagt hvilket som helst sted, men husk at jo mer lys og sol treet får, desto søtere frukt får du tilbake. Det er vel heller få trær som er like vakre når de blomstrer i mai.

Hvor lenge holder moreller seg?

1 til 4 °C er best. Frukten holder seg fint i minst en uke, ofte mer, avhengig av hvor moden den er når du legger den inn i kjøleskapet. Pass på at de ikke ligger kaldere enn 0 °C, da kan de bli skadet. Frukten vil modnes raskere på kjøkkenbenken, men vil også tidligere tørke ut og bli angrepet av råte og mugg.

Kan man fryse moreller?

Frukt som epler, pærer, plommer og moreller kan fryses rå eller etter ved å først gi frukten et lett oppkok i sukkerlake. Større frukt må deles før frysing, uansett om de fryses rå eller kokt. Frukten kan da skjæres opp i båter eller biter – genialt å ha til desserter og smoothies!

Hvor mange kalorier er det i en morell?

Kalorier og viktig næringsinnhold i Moreller, rå

Data Mengde Enhet
Kcal 52 kalorier
Protein 0.9 gram
Karbo 11.3 gram
Sukker 11.3 gram

Er Kirsebærsteiner giftige?

Kirsebærsteiner kan inneholde giftig cyanid

Selv om vandrehistorien ikke holder vann, er det god grunn til å ikke spise for mye kjerner og steiner fra frukt. De kan nemlig inneholde amygdalin, som i kroppen blir gjort om til den livsfarlige giften cyanid – også kalt blåsyre.

See also:  Hvor Lenge Er Man Smittsom Med Streptokokker?

Hvorfor er blåsyre farlig?

I tillegg til at cyanider kan være giftige i seg selv, er hovedfaren at de danner gassen HCN (blåsyregass) dersom de kommer i kontakt med syre. Blåsyre er usedvanlig giftig, særlig ved innånding. Både HCN og cyanider har det problemet at de er uten smak og lukt, og man merker dermed lite før det er for sent.

Hvorfor er cyanid farlig?

Cyanid hemmer mange enzymer i kroppen, og det viktigste enzymet av disse er cytokrom oksydase i respirasjonskjeden. Cellene mister evnen til å ta opp oksygen og kvitter seg heller ikke med karbondioksid. Dette gir energimangel og acidose, og det vil raskt oppstå livstruende effekter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.