Hva Skjedde 9 April 1940 I Norge?

Da andre verdenskrig brøt ut i 1939, erklærte Norge seg nøytralt, men 9. april 1940 angrep tyske tropper landet. Kong Haakon og regjeringen nektet å overgi seg, men etter to måneder hadde tyskerne erobret hele landet, og fra da av og til frigjøringen i 1945 sto Norge under tysk okkupasjon.

hva skjedde i Norge 1940?

Store deler av Norge ble okkupert av den tyske krigsmakten den 9. april, men frem til den 10. juni 1940 var det krigshandlinger mange steder i landet. I perioden 9. april til 10. juni døde det mange tusen soldater både på norsk, tysk og alliert side i Norge. Bildene i dette fotogalleriet er fotografert under kampene i Norge 1940.

hva var angrepet i 1940?

Koordinater: 64°N 12°Ø (kart) Angrepet på Norge i 1940 (på tysk omtalt med kodenavnet Weserübung-Nord) var det tyske militære angrepet på Norge tirsdag 9. april 1940 under andre verdenskrig. Angrepet var historiens første integrerte luft, sjø- og landangrep under én kommando, general Nikolaus von Falkenhorst.

Hvem frigjorde Norge?

I oktober 1944 frigjorde sovjetiske tropper de østligste delene av Finnmark fra tysk okkupasjon og ble værende i Norge fram til september 1945.

Hva var kodenavnet på den tyske invasjonen av Danmark og Norge?

* 9. april 1940, under andre verdenskrig, angrep tyske tropper Norge og Danmark i en aksjon med kodenavnet Operation Weserübung. * Danmark innstilte motstanden etter under to timer. Kampene kostet 16 falne på dansk side og 203 på tysk.

Hvor dro kong Haakon da de norske styrkene måtte kapitulere?

De reiste fra Tromsø til London med den britiske krysseren «Devonshire» 7. juni klokken 20:00. Kongen og kronprinsen var ombord i «Devonshire» sammen de fleste statsråder med unntak av Koht ombord i «Fridtjof Nansen» som la ut dagen etter.

See also:  Hva Er Forskjellen På Fysioterapeut Og Manuellterapeut?

Hvor oppholdt kongen seg under krigen?

Kongefamilien måtte flykte. Kong Haakon, Kronprins Olav og Regjeringen ledet motstanden fra sitt eksil i London. Kronprinsesse Märtha og barna måtte reise til Washington DC i USA. Slottet og de andre kongelige eiendommene ble gradvis overtatt av tyskere og norske nazister.

Når er Norges frigjøringsdag?

8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års naziokkupasjon. Siden da har vi feiret frigjøringsdagen hvert år. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge og samtidig hylle alle dem – motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner – som tok opp kampen mot okkupantene.

Hva var kodenavnet på den tyske invasjonen av Danmark og Norge Hva var tyskernes strategi for invasjonen?

Den militære situasjon i Europa sommeren 1940. Angrepet på Norge i 1940 (på tysk omtalt med kodenavnet Weserübung-Nord) var det tyske militære angrepet på Norge tirsdag 9. april 1940 under andre verdenskrig.

Hvorfor var tyskerne interessert i å ta Norge?

Et av hovedmotivene til Hitler for å angripe Norge var å etablere baser langs norskekysten til bruk i krigføringen. Dette motivet ble særlig fremmet av den tyske marineledelsen. Både ved en sjømilitær blokade av Storbritannia og ved en senere invasjon av De britiske øyer ville basene ha stor strategisk verdi.

Hva er årsakene til andre verdenskrig?

Den viktigste årsaken er likevel ekspansjonen og aggresjonen fra de diktatorstyrte statene Tyskland og Italia i Europa og Japan i Asia. Italia var under sin fascistiske diktator Mussolini i ferd med å gjennomføre ambisiøse mål i Nord-Afrika for å utvide landets grenser.

Kva hende 7 juni 1940 og kvifor?

Når de allierte besluttet å trekke seg ut, måtte Kongen fatte den tunge beslutningen om at han, sammen med Kronprins Olav og Regjeringen, måtte forlate landet. Det var vesentlig at ingen av dem falt i tyske hender. 7. juni dro de fra Norge med den engelske krysseren Devonshire.

See also:  Vipps Hvor Mye Kan Man Overføre?

Hvem startet andre verdenskrig?

Tyskland angrep og okkuperte de vestlige delene av Polen i september 1939. Dette innledet andre verdenskrig.

Når overga Tyskland seg?

Krigen i Europa endte med sovjetiske troppers erobring av Berlin, etterfulgt av Tysklands betingelsesløse overgivelse 8. mai 1945.

Hvem hjalp Norge under 2. verdenskrig?

Norske styrker fikk bistand fra britiske, franske og polske styrker, og Narvik og Trondheim ble forsøkt gjenerobret. Kampene i Norge var de første større trefningene mellom britiske og tyske styrker etter utbruddet av krigen. Kampene i Sør-Norge varte til omkring 4. mai, mens kampen om Narvik pågikk i to måneder.

Hvem var konge i Norge i 1940?

Haakon VII (født Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, prins til Danmark og Island; 3. august 1872, død 21. september 1957) var Norges konge fra 1905 til 1957.

Hvor var A1 under krigen?

IKONET: A1, en Buick Roadmaster fra 1939, var en gave fra General Motors til daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha da de var på rundreise i USA i 1939 og har siden blitt bilen for de store anledninger i kongefamilien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.