Hvorfor Har Vi Årstider Enkelt Forklart?

Hvorfor har vi årstider? Grunden til, at årstiderne skifter, er Jordens hældning. Samtidig med, at Jorden bevæger sig rundt om Solen, roterer den også om sig selv i en akse, der hælder ca. 23,5°.

hvorfor har vi årstider?

Umiddelbart kunne man tro at det blir varmest når Jorden kommer nærmest Solen i sin ellipseformede bane, men slik er det ikke. Avstanden mellom de to himmellegemene varierer nemlig så lite i løpet av Jordens ett år lange bane rundt Solen at det i praksis er uten betydning for temperaturen på Jorden. Hvorfor har vi årstider?

hva opplever vi som årstider?

På grunn av helningen veksler den nordlige og den sørlige halvkulen om å peke mot Solen i løpet av Jordens omløp rundt solen, og det opplever vi som årstider. Når Jorden befinner seg i den delen av banen der den nordlige halvkulen peker mot Solen, får vi mer sollys i løpet av døgnet her oppe i nord.

hva er årstider for dyr og planter?

Været ville ikke forandre seg som det gjør nå, men føles vårlig hele tiden på våre breddegrader. Under slike forhold ville livet på Jorden vært annerledes enn det vi har nå. Livssyklusen for mange dyr og planter er nemlig helt avhengig av at årstidene veksler. Hvor på jorden er det ingen årstider?

grunnen til at årstidene veksler?

Grunnen til at årstidene veksler, er jordaksens helning. Samtidig med at Jorden beveger seg rundt Solen, roterer den også om seg selv rundt en akse som heller cirka 23,5°. På grunn av helningen veksler den nordlige og den sørlige halvkulen om å peke mot Solen i løpet av Jordens omløp rundt solen, og det opplever vi som årstider.

Leave a Reply

Your email address will not be published.